aktualno vremeplov

001 / 002 / 003 / 004 / 005 / 006 / 008 / 009 / 010 / 011 / 012 / 013 / 014 / 015 / 016 / 017 / 018 / 019 / 020 / 021 / 022 /
Oblikovni jezik I-gli organiziran je poglavito oko jednog pravila - pravila dekonstrukcije, koje ih oslobađa obaveze ustaljenih oblikovnih parametara. I likovnih i modnih. Ali ih i obavezuje na njihovo suvislo sklapanje u novu cjelinu čija se optika, a time i percepcija stoga radikalno mijenjaju. U tom se specifičnom postupku rasklapanja, destrukcije i distorzije ustaljenih oblika modnog hardvera, grade nove površine i volumeni. Oblikovni je rukopis skulpturalan, ali je rezultat i dalje – modni!

Modna tijela haljina pretrpjet će brojne mutacije površinskih i dubinskih vizualnih ritmova. U sprezi s tijelom osoba koje ih nose položit će najveći ispit: pri svakom pokretu oba ta tijela, s koje god strane gledan, model će zadržati harmoniju! Svako pomicanje tako složenih konstrukcija mijenja njihov karakter i proporcije. Postići harmoniju u svakom od nepreglednog niza vizualnih promjena, likovna je zadaća samo za vrsne oblikovatelje.

Likovna moć njihova modnog oblikovanja koje vodi prema višoj kulturi, stoga je i najprijemčljivija u urbanom modnom miljeu. Kod klasno nezavisnih intelektualaca, sklonih rijetkim vrijednostima, više negoli u iznova uspostavljenim višim klasama problematična ukusa, izgrađenog na listanju glossy-magazina. Dizajn I-gli pripada umjetničkoj zoni i stoga je kolekcionarskog karaktera. Nosiv je zauvijek. Poput umjetnine je kojem vrijeme nije vrijednosni orijentir. I baš zato je ujedno i modno heretičan!

Ana Lendvaj

o nama kontakt
konceptualna izložba, muo zagreb 1/3 >