aktualno vremeplov

001 / 002 / 003 / 004 / 005 / 006 / 008 / 009 / 010 / 011 / 012 / 013 / 014 / 015 / 016 / 017 / 018 / 019 / 020 / 021 / 022 /
Matematičke digresije, prema definiciji: krug je skup svih točaka u ravnini čija je udaljenost od određene točke, koju zovemo središte kruga, manja ili jednaka određenom broju, koji zovemo r, polumjer kruga. Površina kruga polumjera r=r2π, dok je opseg kruga polumjera r=2rπ, gdje se π (Pi) matematička konstanta, definira kao odnos opsega i promjera kruga.

Suha matematička definicija kruga prva mi je pala na pamet kada sam vidio novi projekt Studija I-GLE. Prvi pogled na osnovne modele je imao matematičku apstraktnost i preciznost. Uz uvijek prisutni istraživački duh u njihovom izričaju, znao sam da je isto tako prisutna i funkcionalna pragmatičnost. Zato me nije iznenadilo da su uspjele pretvoriti apstraktni model u nosivi odjevni predmet, a koji se može izložiti i u galeriji. I-GLE nisu prvi puta u galerijskom prostoru, njima je izlaganje u umjetničkom kontekstu uobičajeni način predstavljanja. S jedne strane, to naravno proizlazi i iz njihove filozofije shvaćanja što je to odjevni predmet i zato što to ustvari nisu kolekcije, nego su to, kako ih one i zovu - projekti. Time ti projekti u prostoru galerije postaju projekcije različitih koncepcija, istraživanja i eksperimentiranja, forme i materijalnosti. U prijašnjim izlaganjima, tema je bila transponiranje odjevnog volumena u galerijski prostor i spajanje različitih prostornih zahtjeva galerije. To, kao i dizajniranje modnih predmeta, pretpostavlja baratanje volumenom i bitno je kao proces rada i nastajanja. Ovoga puta, u Galeriji Nest, odlučile su izložiti vrlo konceptualni rad, jedan novi formalni i materijalni eksperiment - projekt Krug. Počevši od osnovne teme kruga, kao formalne baze za razvoj različitih modela, prototipova, čitav projekt je jedno istraživanje, te vrlo jednostavne, ali mitske forme kruga, i njeno transponiranje u krojni oblik. Tako da se iz osnovne baze kruga, prototip pretvara u presavijene, transformirane, ali isto tako i potpuno nosive modele. Kao i uvijek, I-GLE imaju besprijekornu tehničku perfekciju izrade, a ti prototipovi su na kraju potpuno funkcionalni rekao bih i nepretenciozni odjevni predmeti. Odlično je odabrana crna (ne)boja prvenstveno iz razloga da se istakne sam oblik. Takodjer je i materijalni taktilni dio pazljivo biran, odabran je jednostavan materijal pamuk. To je jos jedan aspekt projekta koji usprkos vrhunskom dizajnu, tehničkoj izvedbi i materijalnosti, smješta ovaj u osnovi apstraktni konceptualni rad na razinu blisku uličnom street wearu jednog Amsterdama.

Matematičke digresije: da se vratim malo matematici i jednom problemu u povijesti matematike poznatom kao izoperimetrijski problem (grč. isos – jednaki, perimetron – opseg). (Osnovni) izoperimetrijski poučak glasi: od svih likova zadanog opsega u ravnini najveću površinu ima krug. Vrijedi i obrat: od svih likova jednake površine u ravnini najmanji opseg ima krug. Analogon ovog teorema u prostoru – kugla ima najveći volumen od svih tijela istog oplošja.

Modu sam oduvijek pratio, više fenomenološki, ali smatram da je izuzetno bitna, s jedne strane kao sociološki i društveni fenomen, no isto tako i kao element identiteta i komunikacije. Kao arhitektu I-GLE su mi oduvijek bile bliske, budući da se na konceptualnoj razini bave “mojim” fenomenima: volumenom, formom, proporcijama, ritmom, svjetlom, a ujedno ih jednako zanima da je odjevni predmet funkcionalan, da nam je u njemu toplo i da donosi neko estetsko zadovoljstvo. Za mene je to je arhitektura! Nihov koncept dizajna uvijek istražuje granice između tijela i arhitekture, pronalazeći njihove zajedničke čimbenike, i izaziva konvencionalnu ideju izrade odjeće i nastoji ukazati na odnos između tijela i tkanine. Zato je materijalnost njima (i meni) toliko bitna. Zaokružujem ovaj tekst očekujući da ćemo I-GLE i ja i dalje suradjivati i napraviti neku vrstu Body Architecture, ne mozda, kako Kosuke Tsumura kaže Konačni Dom (Final Home), ali pribliziti arhitekturu tijelu, kao neku vrstu prijenosnog minimalnog staništa koje bi premostilo arhitekturu i odijevanje.

Saša Begović, arhitekt

o nama kontakt
krug, izložba, galerija nest 1/6 >