aktualno vremeplov

001 / 002 / 003 / 004 / 005 / 006 / 008 / 009 / 010 / 011 / 012 / 013 / 014 / 015 / 016 / 017 / 018 / 019 / 020 / 021 / 022 /
Instalacija 135 kilometara izradena je specifično za prostor HDD galerije te je ujedno treći rad u kojem I-gle istražuju svoj osnovni medij izražavanja u svim njegovim aspektima, na način da se izmiču iz klasične relacije izmedu tijela i odjevnog predmeta. Prvi takav rad bio je realiziran u istom galerijskom prostoru 2009. godine, dok je drugi prošle godine inauguriran kao integralni dio slojevitog dizajna interijera Hotela Lone. Tekstilne “kompozicije”, koje su u oba ova slučaja u jednakom raskoraku i od funkcionalnosti i od dekora, predstavljaju način na koji I- gle nastoje ući u izravan dijalog s prostorom, ali i s postavkama i metodologijom vlastitog djelovanja u području modnog dizajna.

Kao što je i sam odjevni predmet u suštini ekstenzija tijela, tako je i novi galerijski rad studija I-gle svojevrsna ekstenzija ideja i procesualnosti vezanih za njihove konvencionalnije modne projekte. Iz potrebe za analogijom, same će autorice reći da je ovdje riječ o “odijevanju prostora”. Naborana tkanina od pažljivo prepletenih najlonskih niti spuštena je sa stropa galerije do razine tla te asocira na kružni zastor, stalaktit ili stup, no njen efekt nije samo scenografski. Kontekst dizajnerske galerije i prakse odjevnog dizajna u ovom slucaju ostaje referentan, no ipak s nešto jacim naglaskom na mjerilu (“odijevanje prostora”, interakcija s publikom), sinergiji s prostorom, materijalu – dojmu lakoce, prozirnosti, teksturi i svjetlu, ali i procesu izrade. 135 kilometara je točna duljina najlonskog konca kupljenog za realizaciju ovog rada. Naglasak na tom naizgled nevažnom podatku nije slučajan, a treba mu pridodati i činjenicu kako je studio – inače posvećen proizvodnji i distribuciji nosivih modnih kolekcija - više od mjesec dana bio zaokupljen produkcijom aktualne izložbe.

Izložba tako svjedoči o procesu, čak i ako on nije eksplicitno prikazan. Naime, osnovni problem predstavljanja modnog dizajna u galerijskom kontekstu je taj što odjevni predmeti u njemu postaju statični objekti, zakinuti ne samo za sve svoje bitne dimenzije izuzev implicitne “skulpturalnosti”, već i istrgnuti iz vlastitog prirodnog multimedijalnog prezentacijskog okvira koji ukljucuje sve od revija do vrlo specificnog žanra fotografije. U tom smislu, ovaj rad ne treba olako kategorizirati kao eksperimentalan, ili na rubu izmedu modnog dizajna i umjetničke instalacije. On je jednostavno proizašao iz potrebe da se preduhitri vec spomenuto osiromašenje, te je tako i skrojen prema kontekstu u koji su I-gle ovog puta zakoračile.

Marko Golub

o nama kontakt
135 km, izložba, hdd 1/5 >